Najveća plaća isplaćena u BiH iznosila je skoro milijun KM

Objavljeno 28.02.2024. 14:51, Kategorija Obavijesti

Najveća plaća isplaćena u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila je 983.026 maraka, dok je u FBiH najveća mjesečna zarada bila 429.123 marke, podaci su poreznih uprava entiteta.

U ljestvici pet najvećih prijavljenih pojedinačnih neto primanja po osnovu radnog odnosa u Republici Srpskoj za 2023. godinu na prvom mjestu nalazi se Banjalučanin, koji je zaposlen u djelatnosti izgradnje hidrograđevinskih objekata, a kojem je na račun za jedan mjesec legla plaća od skoro milijun maraka.

Na drugom mjestu u ljestvici pet najvećih isplaćenih neto primanja našao se još jedan Banjalučanin, koji je zaposlen u oblasti vađenja lignita, a kojem je isplaćena plata od 270.194 marke.

Listu Banjalučana prekinuo je radnik iz Mostara kojem je isplaćeno četvrt milijuna maraka, odnosno 251.769 maraka, a koji je zaposlen u djelatnosti - ostalo novčano poslovanje, odnosno posredovanje.

"Na četvrtom mjestu nalazi se radnik iz Istočnog Novog Sarajeva, koji je zaposlen u oblasti trgovine na veliko duhanskim proizvodima, a koji je lani dobio plaću od 107.462 marke", kazali su “Glasu Srpske” u Poreznoj upravi RS.

Na posljednjem mjestu top pet najvećih neto primanja našao se još jedan Banjalučanin, koji je zaposlen u djelatnosti bolnica, a kojem je u 2023. na račun za mjesec legla plaća od 98.078 maraka.

Kada je riječ o FBiH na listi pet najvećih isplaćenih neto plaća, čak četiri su isplaćene u djelatnosti proizvodnje.

"Na prvom mjestu je plata od 429.123 marke, dok drugu poziciju zauzima radnik kojem je isplaćena plaća od 345.824 marke. Na trećem mjestu pet najvećih isplaćenih neto plaća nalazi se zaposleni kojem je lani za jedan mjesec na račun po osnovu radnog odnosa uplaćeno 266.105 maraka, dok četvrtu poziciju zauzima radnik s plaćom od 238.610 maraka", kazali su “Glasu” u Poreznoj upravi FBiH.

Na posljednjem petom mjestu nalazi se radnik koji je zaposlen u poduzeću koje se bavi trgovinom na veliko, a kojem je lani na račun legla plaća u iznosu od 193.962 marke.

"Pretpostavka je da navedeni iznosi neto plaće, pored redovne mjesečne plaće sadrži i prihod od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice. Na isplaćene iznose plaća obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi", poručili su iz federalne Porezne uprave.

Ekonomisti su stava da je dobro dok imamo one koje zarađuju velike iznose novca o kojima većina građana ove zemlje sanja.

"Na te plaće uplaćuju se porezi i doprinosi tako da to dovodi i do punjenja proračuna entiteta. Određene tvrtke imaju milijunske poslove koje dobivaju kontinuirano u javnom sektoru i onda ljudi koji tu rade moraju biti i najviše plaćeni. Oduvijek su visoke plaće vezane za financije, odnosno banke te određene tvrtke koje imaju stimulativne naknade. To znači da netko tko napravi dobar posao onda ima i postotak od tog posla", stav je ekonomista.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku prosječna isplaćena plaća prema posljednjim podacima u Srpskoj iznosi 1.312 maraka. U FBiH prosječna plaća je nešto manja i iznosi 1.296 maraka.