Sud odbio molbu odvjetnika: Fikret Hodžić i Fahrudin Solak moraju u zatvor!

Objavljeno 28.02.2024. 17:54, Kategorija Novosti

Sud BiH odbio je molbu odvjetnika Fahrudina Solaka, suspendiranog ravnatelja FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji su osuđeni u aferi "Respiratori", na šest, odnosno pet godina zatvora.

Tri dana

Njihovi odvjetnici tražili su u molbi odgodu izvršenja kazne zatvora u KPZ u Vojkovićima, ali Sud nije prihvatio njihovo obrazloženje, saznaje portal "Avaza".

Prema uputnom aktu Suda, dvojac se mora na izdržavanje kazne javiti sutra, 29. veljače.

Ova odluka nije pravosnažna, s obzirom da će odvjetnici, kako sse saznaje uputiti žalbu, koja u ovakvim slučajevima odlaže izvršenje. Rok za žalbu je tri dana. No, žalba odlaže rješenje najkasnije do sljedećeg tjedna.

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Novalić se na izdržavanje mora javiti 6. ožujka. Iz Suda je nedavno rečeno da njegovi odvjetnici nisu tražili odgodu izvršenja.

Javne nabavke

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sustav nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 milijuna KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije ravnatelja FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme "Srebrena malina" koja je sudjelovala u nabavci respiratora.