Pokrenuta online platforma za prijavu korupcije u javnom sektoru

Objavljeno 07.04.2021. 09:16, Kategorija Obavijesti

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pustilo je u rad online platformu namijenjenu pravnim osobama za prijavu koruptivnih radnji koje uključuju ili utječu na uposlenike u javnom sektoru na svim razinama.

Stranica pod nazivom “Poslovanjebezkorupcije.ba” omogućava anonimno prijavljivanje korupcije, besplatnu pravnu pomoć članicama Udruženja poslodavaca FBiH, pristup zakonskim propisima koji se tiču korupcije, pristup podacima o sudskoj praksi te drugim bazama iz domene borbe protiv korupcije.

Stupanj udjela poslodavaca u borbi protiv korupcije se mora značajno povećati kako bi se ojačao integritet privatnog sektora, osigurala sigurnost poslovanja i smanjili sustavni rizici, što će u konačnici voditi ka prijeko potrebnoj većoj stopi ekonomskog rasta BiH”, navodi se u priopćenju Udruženja poslodavaca, koje se nada da će uz pomoć ove platforme biti smanjena izloženost poslodavaca korupciji.

Ova platforma je, kako se navodi, kreirana u sklopu projekta “Poslovanje bez korupcije” kojem je cilj smanjenje korupcije među poslodavcima, te nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Pristigle prijave korupcije će biti izanalizirane i ako se ustanovi da nema sumnje u njihovu vjerodostojnost i ukoliko postoji vjerojatnost da su opravdane bit će proslijeđene nadležnim organima uz osvrt Udruženja poslodavaca FBiH”, stoji na stranici.

Pored web stranice, aktivnosti u projektu se odnose na promjenu trenutnih zakona koji potiču na korupciju. Također, projekt uključuje uspostavu javnih registara i omogućavanje pristupa važnim informacijama za poslodavce. 

Prema Transparency Internationalu BiH je prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2020. godinu nazadovala na 111. mjesto od 180 država, što je najlošija pozicija unazad osam godina.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine od početka 2020. godine podiglo samo 12 optužnica protiv 22 osobe za koruptivna kaznena djela. U optužnicama gdje je naveden takav iznos, ukupna pribavljena korist, prema priopćenjima najvišeg tužiteljstva u državi, iznosi tek nešto više od 15.000 KM i 40 eura.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing