Nevistić: ''Najteži posao vatrogasaca je spašavanje unesrećenih''

Objavljeno 04.05.2021. 11:20, Kategorija Novosti

Svake godine 4. svibnja obilježava se Međunarodni dan vatrogasaca, i to na dan svetoga Florijana, njihovog zaštitnika.

DVD Rama djeluje od 2004. godine te imaju 17 zaposlenika, odnosno 16 vatrogasaca i jedan djelatnik zadužen za protupožarne aparate.

Ove godine „DVD Rama“ zbog pandemije nije obilježilo svoj dan kako je to činilo drugih godina.

„Trebali smo imati jednu vježbu, ali zbog koronavirusa i zbog mjera zabrane okupljanja odgodili smo je i čekamo bolja vremena“, rekao je Duje Nevistić, predsjednik DVD Rama.

Tijekom pandemije imaju velik broj intervencija te su u ovom vremenu pokazali svoju hrabrost i požrtvovnost stavljajući svoje zdravlje na kocku. Osim dezinfekcije javnih ustanova, škola, crkava, džamija, vršili su dezinfekciju kuća osoba zaraženih korona virusom.

dezinfekcija.jpg

DVD- Rama je odlično opremljeno, samo im nedostaje još jedno navalno vozilo, pošto je trenutno već staro. I taj će se problem ubrzo riješiti, a pregovori su već u tijeku.

dan_vatrogasaca_2021_5.jpg dan_vatrogasaca_2021_2.jpg

Vatrogasno društvo putem kamera nadzire cijelo područje Rame gdje mogu vidjeti požare u svojim začetcima i time na vrijeme spasiti bogato šumsko ramsko područje.

„Radimo na tome da nam točno locira koordinate kako bismo na vrijeme spriječili štetu“.

Nevistić je istaknuo da je bilo mnogo teških situacija s kojima su se ramski vatrogasci susreli. Iako su požari često stravični najgore su im ipak nesreće s ljudskim žrtvama.

„Najteža situacija je bila kada se izvlačili mrtvo tijelo iz Socijalne zgrade u Prozoru i preminulog iz deponije na Lugu. Čovjek je preminuo prirodnom smrću, ali je opet to sve bilo jako teško psihički. Teško je i spašavanje žrtava u nesrećama“, rekao je Nevistić.

dan_vatrogasaca_2021_6.jpg

U slučaju većih požara, kao što su prošle godine bili, DVD Rama je dobila pomoć od Oružanih snaga BiH koji su poslali helikopter.

pozar_ustirama_3.jpg

Nevistić je uputio čestitku svim vatrogascima ističući žrtvu koju podnose spašavajući drugima živote.

 „Svi vatrogascima, danas 4. svibnja želimo čestitati njihov dan i da ih zaštitnik sveti Florijan čuva u odgovornom, zahtjevnom i humanom poslu“, zaključio je Nevistić.

dan_vatrogasaca_2021_3.jpg

dan_vatrogasaca_2021.jpg

dan_vatrogasaca_2021_7.jpg