Prozor-Rama: Posjetili smo naš Centar za prevenciju, edukaciju i rehabilitaciju

Objavljeno 09.06.2021. 12:12, Kategorija Novosti

Danas smo boravili u posjeti JU Centar za prevenciju edukaciju i rehabilitaciju Prozor-Rama gdje nas je o radu centra upoznala zamjenica ravnateljice Anđa Šarčević, edukacijski rehabilitator.

Mnogi su do sada imali priliku upoznati se s radom ove ustanove koja u proteklih šest godina radi na ostvarivanju boljih uvjeta za osobe s posebnim potrebama.

Cilj ovoga centra je planiranje i realizacija mjera za podršku i razvoj djece i osoba s posebnim potrebama s područja općine Prozor-Rama, njihova edukacija i rehabilitacija, kako bi se maksimalno angažirali njihovi potencijali, individualna sposobnost i osigurala njihova puna integriranost u život obitelji i zajednice u kojoj žive.

Projektne aktivnosti

Kako je za Radio Ramu kazala zamjenica ravnateljice Anđa Šarčević, na evidenciji Centra trenutno je 57 osoba s različitim vrstama invaliditeta (osobe s oštećenjem sluha i govora, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s dijabetesom, osobe s cerebralnom paralizom, osobe s Down sindromom i dr.)

centar_za_prevenciju_10.jpg

Od projektnih aktivnosti Šarčević je istaknula zadnji realizirani projekt „Uređenje dvorišta“, koje je većinski financirala Općina Prozor-Rama. Po njezinim riječima zelenu površinu su uredili kroz projekt „ Inkluzivne radionice“ BH Telecom.

centar_za_prevenciju_39.jpg

Produženi boravak

„Centar je s početkom 2019./2020. školske godine počeo realizaciju aktivnosti 'produženi boravak' za učenike od I do III razreda osnovne škole. Uz nadzor stručnih osoba, djeca u Centru borave od 9:30 do 16:00 sati, pišu zadaću, uče, imaju užinu i ručak, sudjeluju u zabavnim i edukativno-kreativnim igrama do dolaska roditelja s posla. U prvoj godini rada, produženi boravak je koristilo 6 djece, u drugoj 12, a imamo najave da će od rujna broj djece biti veći.

Realizacijom ove aktivnosti nije ni na koji način onemogućen niti „ugrožen“ rad s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Naprotiv, smatramo ga korisnim, jer su stvorene pretpostavke za inkluzivne aktivnosti u Centru koje se vrlo uspješno realiziraju“, istaknula je Šarčević.

centar_za_prevenciju_15.jpg

Po njezinim riječima JU Centar za prevenciju, rehabilitaciju i edukaciju Općine Prozor-Rama stoji na raspolaganju svima kojima je potrebna podrška stručnjaka (logoped, rehabilitator, pedagog), bilo u savjetodavnom ili terapijskom smislu.

Izjava zamjenice ravnateljice Anđe Šarčević

centar_za_prevenciju.jpgcentar_za_prevenciju_2.jpgcentar_za_prevenciju_3.jpgcentar_za_prevenciju_4.jpgcentar_za_prevenciju_5.jpgcentar_za_prevenciju_6.jpgcentar_za_prevenciju_7.jpgcentar_za_prevenciju_8.jpgcentar_za_prevenciju_9.jpgcentar_za_prevenciju_11.jpgcentar_za_prevenciju_12.jpgcentar_za_prevenciju_13.jpgcentar_za_prevenciju_14.jpgcentar_za_prevenciju_16.jpgcentar_za_prevenciju_18.jpgcentar_za_prevenciju_19.jpgcentar_za_prevenciju_20.jpgcentar_za_prevenciju_22.jpgcentar_za_prevenciju_32.jpgcentar_za_prevenciju_38.jpgcentar_za_prevenciju_39.jpgcentar_za_prevenciju_40.jpgcentar_za_prevenciju_41.jpgcentar_za_prevenciju_43.jpgcentar_za_prevenciju_44.jpgcentar_za_prevenciju_45.jpgcentar_za_prevenciju_47.jpg