Relikvija svetog Antuna Padovanskog dolazi na Pidriš

Objavljeno 09.06.2021. 16:05, Kategorija Novosti

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Uskoplje dobila je u trajni posjed relikviju svetog Antuna iz Padove.

Svečana procesija s relikvijom bit će upriličena u subotu na uočnicu od 15 sati ispred župne crkve pa sve do filijalne crkve svetog Ante na Pidrišu gdje će se slaviti sveta misa u 19 sati. Relikvijar će nositi medicinski tehničari, lovci, nogometaši, mjesna zajednica iz Dobrošina te mnogi drugi, dok će ga na Pidrišu preuzeti Pidrišani u narodnim nošnjama.

Dug proces trajao je dok je Uskoplje dobilo dozvolu za sami posjed relikvije, koji je još dodatno usporila pandemija koronavirusa. Relikvija je došla još prošle godine u srpnju, ali će tek sada biti predstavljena vjernicima.

Imati relikviju u trajnom posjedu je velika čast župljana u Uskoplju kao i svećenika koji su zaslužni za nju.

Razgovarali smo sa župnikom u Uskoplju fra Josipom Mihaelom Matijanićem koji je detaljno objasnio kako je došlo do ideje da zatraže relikviju, koliko im to znači kao i gdje će se čuvati relikvija.

Razgovor s fra Josipom Mihaelom Matijanićem

relikvije_pidris_13.jpg

Mise trodnevnice će početi sutra od 19 sati, dok će u nedjelju pučka sveta misi biti u 11 sati.

Na Pidrišu se uvelike sprema za najbitniju svetkovinu njihovog kraja, kosi se trava u groblju kao i ona u blizini crkve koja služi kao parking te se priprema cvijeće za uređenje unutrašnjosti crkve.

relikvije.jpgrelikvije_3.jpgrelikvije_pidris_3.jpgrelikvije_4.jpgrelikvije_pidris_4.jpgrelikvije_pidris_5.jpgrelikvije_pidris_7.jpgrelikvije_pidris_8.jpgrelikvije_pidris_9.jpgrelikvije_pidris_10.jpgrelikvije_pidris_11.jpgrelikvije_pidris_12.jpgrelikvije_pidris_13.jpgrelikvije_pidris_14.jpgrelikvije_pidris_15.jpgrelikvije_pidris_16.jpgrelikvije_pidris_17.jpgrelikvije_pidris_19.jpgrelikvije_pidris_20.jpgrelikvije_pidris_22.jpgrelikvije_pidris_23.jpgrelikvije_pidris_24.jpgrelikvije_pidris_26.jpgrelikvije_pidris_27.jpgrelikvije_pidris_29.jpgrelikvije_pidris_32.jpgrelikvije_pidris_33.jpgrelikvije_pidris_34.jpgrelikvije_pidris_35.jpgrelikvije_pidris_37.jpgrelikvije_pidris_38.jpgrelikvije_pidris_39.jpgrelikvije_pidris_42.jpg