Veliki broj učenika pije energetska pića. Roditelji, obratite pozornost

Objavljeno 10.06.2021. 10:52, Kategorija Obavijesti

Zabrana prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama put je kojim bi nakon Republike Hrvatske trebala krenuti i Bosna i Hercegovina. Na problem konzumiranja ove vrste napitaka kod osnovnoškolaca upozorilo je vodstvo Osnovne škole Tina Ujevića Vitina.

Ovih dana uputili su apel u kojem ponajprije pozivaju roditelje da obrate pozornost na ovaj problem te da pokušaju djeci kroz razgovor objasniti do kojih posljedica konzumacija energetskih pića u njihovoj dobi može dovesti, piše Večernji list BiH.

  - Na ovaj apel vama roditeljima ponukani smo nesretnim događajem u Zagrebu - smrću dječaka kojoj je uzrok konzumiranje energetskog napitka.

Udar na živčani sustav

Nažalost, velik broj naših učenika, počevši i od nižih razreda, svakodnevno konzumira energetske napitke. Nerijetka scena u dvorištu škole već prije početka nastave jesu energetska pića u njihovim rukama. Mi u školi vrlo ih često upozoravamo na štetnosti istih, ali bojimo se da naša upozorenja ne daju velika ploda. Tko zna što se točno nalazi u limenkama koje imaju i zastrašujuće ime (Hell)? - stoji, između ostaloga, u apelu iz ove škole. Dodaju kako sastav energetskih pića čine supstancije koje izravno utječu na živčani sustav, žlijezde s unutarnjim lučenjem, normalno funkcioniranje cjelokupna organizma naše djece.

- Razgovarajte sa svojom djecom o tome, pokušajte im i vi osvijestiti štetnost konzumiranja takvih napitaka i posljedice koje mogu ostaviti. Neka nam ovaj nesretni i strašni slučaj smrti trinaestogodišnjaka bude dodatan povod i motiv za razgovor, objašnjavanje, dosađivanje, pa i kontroliranje, ako treba, kako bismo sačuvali zdravlje i živote onih koji su nam najvrjedniji - naše djece - poručili su iz OŠ Tina Ujevića Vitina.

Podsjetimo, prije nekoliko dana regiju je šokirala vijest o smrti 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu. Dječak je, prema navodima liječnika, preminuo nakon konzumiranja veće količine energetskog pića. Tog kobnog dana dječak je išao s prijateljima u kino, nakon čega su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je na Rebro, gdje su ga bezuspješno nastojali spasiti. Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića. Dječak je u kinu navodno popio veću količinu energetskog napitka. Smrt ovog dječaka, ali i podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji govore o sve češćem konzumiranju energetskih pića kod djece i mladih ponukala je resorno ministarstvo Hrvatske da krenu prema zabrani i ograničavanju konzumiranja spomenutih pića.

Fatalan ishod

Kako navode liječnici, stimulirajući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posljedice na čitav organizam.

- Energetsko piće vanjski je stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan - opisuje dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu. Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su djeci potpuno zabranile energetska pića, neke su ograničile količinu kofeina u tim pićima. Dio zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina.•