Sinjski kazalištarci oživjeli povijest predstavom "Od Rame do Sinja" i oduševili mnogobrojnu publiku!

Objavljeno 19.07.2021. 08:09, Kategorija Novosti

Praizvedbom predstave "Od Rame do Sinja" Sinjsko pučko kazalište počelo je s obilježavanjem 65. obljetnice osnutka i čak 140 godina od začetaka Građanskog glumačkog društva u Sinju. Ispunjeno Gradsko kino u Sinju, poštivajući epidemiološke mjere, uživalo je u 90-ominutnom prikazu povijesti - bijegu naroda Rame u Cetinski kraj na čelu s fra Pavlom Vučkovićem koji je sa sobom ponio lik Majke od milosti, a koja je kasnije pomogla puku u obrani grada.

U spomen na te slavne dane Cetinski kraj i danas živi Alku i štuje Čudotvornu Gospu Sinjsku.

Ulogu fra Pavla Vučkovića igrao je fra Blaž Toplak, gimnazijski profesor u mirovini i bivši ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, a narator predstave bio je Marko Duvnjak. Fra Stjepana Matića, gvardijana ramskog samostana utjelovio je Dinko Franchini, a uz glumce Sinjskog pučkog kazališta sudjelovali su i učenici sinjske gimnazije i članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja.

- U predstavi ima potresnih trenutaka, trenutaka kada se čovjek sjeti sve one muke koju je proživljavao narod pa sam i ja pustio suzu. Namjeravali smo ovo izvesti prošle godine, ali spriječio nas je koronavirus. Bogu hvala, doživjeli smo praizvedbu. Fra Pavao je, vidjeli smo, bio poput starog, gordog i stoljetnog hrasta tog doba kojemu ništa nije moglo nauditi - rekao je iza predstave novinarima dojmove fra Blaž Toplak.

Sretan što je situacija ipak dopustila izvedbu scenarijske povijesti Sinja bio je i Željko Viculin, prvi čovjek sinjskog kazališta.
- Skoro deset mjeseci priprema je iza nas, ali vrijedilo je truda i znoja. Reakcija publike daje nam za pravo reći kako smo uspjeli. Imamo već poziva za izvedbe predstave, ali sve i dalje diktira ovaj virus. Mi se imamo samo nadati da će se naši životi normalizirati, a onda i život u kulturi - kazao je Viculin koji je i režiser predstave.

Autori drame su fra Mirko Marić i Igor Knižek.
 
dalmacijanews.hr
 
sinj_predstava.jpgsinj_predstava_2.jpgsinj_predstava_3.jpgsinj_predstava_4.jpgsinj_predstava_5.jpgsinj_predstava_6.jpg

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing