Istraživanje iz sedamdesetih za 2040. godinu predviđa globalnu katastrofu

Objavljeno 20.07.2021. 22:12, Kategorija Novosti

Izvještaj objavljen 1972. godine predviđa da će, bez ozbiljnog pomaka u globalnim prioritetima, ljudska civilizacija kroz naredna dva desetljeća krenuti prema putu kolapsa.

U spomenutom izvještaju objavljenom 1972. godine grupa znanstvenika s MIT-a predvidjela je da će doći do propasti industrijske civilizacije ako korporacije i vlade nastave s kontinuiranim ekonomskim rastom, piše "Vice".

Smak svijeta

Stručnjaci su prikazali 12 mogućih scenarija za budućnost, a u većini njih nalazila se granica nakon koje dolazi do nestašice resursa i nakon koje će daljnji rast biti nemoguć.

Najozloglašeniji scenarij, Business as Usual (BAU), predvidio je da će svjetski gospodarski rast dostići svoj vrhunac 2040-ih, a zatim doživjeti nagli pad. Tada će se, prema BAU-u, bilježiti i pad broja stanovništva, manjak hrane i prirodnih resursa.

Ovaj neizbježni "kolaps" ne bi bio kraj ljudske vrste, već prekretnica koja će za narednih nekoliko desetljeća značajno srozati životni standard i kvalitetu života.

Dva scenarija vrlo slična našoj sadašnjosti

Ekonomistkinja Gaya Herrington pokušala je istražiti kakva je naša pozicija danas, nakon gotovo pola stoljeća od alarmantnog izvještaja, odnosno kakva nas budućnost čeka.

Herrington je proširila istraživanje koje je započela kao studentica na Harvardu 2019. godine te ga u studenom 2020. objavila u časopisu "Journal of Industrial Ecology".

Ustanovila je da se trenutno stanje naše civilizacije mjereno kroz 10 različitih varijabli poput broja stanovništva, stope plodnosti, razine onečišćenja, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje skoro u potpunosti podudara s dva scenarija iz 1972. godine - s Business as Usual (BAU) i Comprehensive Technology (CT), u kojima tehnološki napredak pomaže pri smanjenju onečišćenja i povećanju zaliha hrane, čak i tokom manjka prirodnih resursa.

Iako CT scenarij predviđa manje problema za globalno stanovništvo i kvalitetu života od BAU-a, nedostatak prirodnih resursa bi ipak trebao dovesti do točke u kojoj gospodarski rast naglo pada. Drugim riječima, do naglog kolapsa industrijskog društva.

Treći scenarij kao nada čovječanstva

Dobra je vijest kako još nije kasno za izbjegavanje oba scenarija i korigiranje smjera društva prema najboljoj alternativi – scenariju Stabilized World (SW), navodi "Science Alert".

Ovaj scenarij započinje slično kao i BAU i CT gdje dolazi do istovremenog privrednog rasta i zagađenja okoliša, ali i do pada količine prirodnih resursa. Ali razlika nastupa kada čovječanstvo samo odluči ograničiti ekonomski rast, prije nego što ga na to prisili nedostatak sredstava.

- SW scenarij pretpostavlja da se uz tehnološka rješenja mijenjaju i globalni društveni prioriteti - napisala je Herrington.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing