"Carina bez papira" tek od iduće godine

Objavljeno 28.07.2021. 10:16, Kategorija Novosti

Iako je planirano da primjena Zakona o carinskoj politici, a samim tim i "carine bez papira", odnosno NCTS sustava, počne 1. kolovoza, odlukom Vijeća ministara BiH taj rok je pomjeren na 1. siječanj 2022. godine.

Inače, primjena NCTS sustava prvobitno je planirana za 1. srpanj, zatim je rok pomjeren za mjesec, a sada za 1. siječanj 2022. godine, mada je veliko pitanje hoće li se i to dogoditi s obzirom na blokadu u institucijama BiH koju je izazvala odluka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, da nametne izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida, pišu Nezavisne.

Kada je riječ o NCTS sustavu, on podrazumijeva kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu, odnosno "carinu bez papira". Njegovom primjenom smanjit će se redovi kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama, a cijeli sustav zamišljen je i u zemljama EU funkcionira na način da se olakša kretanje robe preko granice i prelazak iz jednog u drugo carinsko područje.

Oni koji vrše prijevoz, umjesto papira, na granicama i carinama predavat će "prateću provoznu ispravu" s bar-kodom i jedinstvenim brojem, bez dužeg zadržavanja na granicama.

"Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnesena deklaracija isprati cijeli tijek transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike, NCTS sustav je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prijevoza", pojašnjavaju u UNO BiH.

Nakon što u NCTS sustav budu uvedeni carinski obveznici i špediteri, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da će ići na proširenje ponude elektronskih usluga koje će podrazumijevati ovjeravanje digitalnim potpisom dokumenata kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, podnošenje PDV-a i akciznih prijava, raznih zahtjeva itd.