Ovaj čovjek je ušetao u Knin par mjesci PRIJE OLUJE

Objavljeno 30.07.2021. 07:00, Kategorija Novosti

Hrvatski državni vrh je tijekom cijelog Domovinskog rata bio svjestan da će jedino vojnim operacijama doći do konačnog oslobođenja okupiranog teritorija Hrvatske.

Unatoč tome, veliki oružani sukob čuvan je kao posljednja opcija, što zbog države koja je tada grcala u financijskim troškovima uzrokovanim ratom i tisućama izbjeglica, što zbog želje da se smanje ljudski gubici. Stoga je, a to je slabo poznato, u proljeće 1995. predsjednik Franjo Tuđman imenovao posebnu grupu u kojoj su bili tadašnji ministar Zlatko Mateša, Hrvoje Šarinić, general Petar Stipetić i Joško Morić. Njihov zadatak bio je otići u Knin na pregovore sa Srbima. I otišli su.

O tome je tek lani za medije progovorio u to vrijeme ministar bez portfelja u Vladi Nikice Valentića, Zlatko Mateša.

“Imali smo zadaću da s pobunjenim Srbima stalno razgovaramo oko otvaranja određenih kanala funkcioniranja privrede kao što su cestovni promet i energetski sektor. Ti pregovori najčešće su se odvijali u prostorijama UNPROFOR-a na Plesu, no jednom smo išli u Knin i to neću nikad zaboraviti”, kazao je Mateša za Večernji list s kojim je podijelio ovaj nevjerojatan podatak.

General šokirao Srbe u Kninu

“Bilo je to u proljeće 1995. kada se general Stipetić pojavio u uniformi hrvatskog generala. Tadašnje stanovnike Knina to je začudilo, prozori su bili puni ljudi…”, otkrio je Mateša i objasnio pravu svrhu odlaska u Knin.

“Jedan od naših ciljeva bio je steći saznanja o ekonomskoj moći s druge strane i ti podaci bili su korišteni u planovima vojnog vrha za Oluju. Osim toga, mi smo i međunarodnoj zajednici htjeli pokazati da želimo pregovarati, ali na našu sreću oni ni na što nisu pristali pa smo mogli krenuti u vojnu akciju.”

Otkrio je i kako je Hrvatska uoči Oluje raspolagala s 300 tenkova i mnoštvom druge mehanizacije, uloga INA-e bila je osigurati gorivo za sve to dok je Ministarstvo poljoprivrede bila dužno osigurati hranu za vojsku.

“Naravno da je puno teže nego nama bilo braniteljima jer ništa se ne može usporediti s doprinosom onih koji su bili na ratištu, no na nama u Vladi bilo je da napravimo sve što je u našoj moći da oni pravovremeno imaju sve što im treba”, izjavio je Zlatko Mateša.