Sljedeće godine u Prozoru-Rami počinje proizvodnja dijelova za električne aute i bicikle

Objavljeno 10.09.2021. 21:29, Kategorija Novosti

Nakon pregovora koji su trajali duže od godinu na području općine Prozor - Rama dogovorena je izgradnja pogona za proizvodnju električnih bicikala i dijelova za automobile za njemačko tržište.

Kako je za Klix.ba potvrdio načelnik Općine Prozor - Rama Jozo Ivančević, nedavno su potpisali i sporazum s njemačkom kompanijom GS HOLDING GmbH Regensburg, kojim su se obavezali na zajedničke napore kako bi se što prije otvorio pogon u kojem će se proizvoditi metalni dijelovi za njemačko tržište. U to su uključeni i dijelovi za električne bicikle i električna vozila.

"Ova firma ima tržište i potrebu za povećanjem proizvodnje, a mi u Prozoru-Rami imamo potrebu za radnim mjestima baš u metalskoj branši. Poslovni plan investitora je u završnoj fazi, mislim da će vrijednost investicije biti puno veća od ranije najavljenih sedam milijuna KM, jer je investitor najavio unos najnovijih tehnologija u ovu tvornicu, robotskih ruku, nove generacije CNC strojeva i slično. Općina je spremna dati i financijsku i organizacijsku podršku jer nam je stalo da imamo jedan takav pogon u našoj općini", istakao je Ivančević.

Pripreme za realizaciju ove investicije su počele, a planirano je korištenje jedne postojeće hale veličine 2.000 kvadratnih metara te izgradnja nove hale.

"Početak rada planiramo u prvoj polovini sljedeće godine, kada se završi adaptacija i opremanje postojećeg prostora. Treba imati na umu da se europska industrija sve više odmiče od ovisnosti o Kini i da imamo sve veću potražnju europskih kompanija za metalnim proizvodima", poručio je Ivančević.

Kako je najavio, u prvoj polovini 2022. godine trebalo bi biti zaposleno oko 40 radnika, a u roku od dvije godine će ih biti najmanje stotinu, ali Ivančević smatra kako to nije konačan broj, te da će se firma razvijati i povećavati obim proizvodnje i broj uposlenih.

U prvoj polovini 2022. bit će zaposleno 40-ak radnika