Granični policajac i njegovi prijatelji optuženi za krijumčarenje migranata

Objavljeno 16.09.2021. 17:42, Kategorija Obavijesti

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Bogoljuba D. (1972.) iz Čajniča, uposlen kao policijski djelatnik Granične policije, postrojbe GP Hum, državljanin BiH; Branislava B. (1994.) iz Foče, državljanina BiH; te Vladimira M. (1995.) iz Foče, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Bogoljub  D., u svojstvu policijskog djelatnika Granične policije BiH, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao skupinu od 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo malodobnih osoba i djece, te umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije, povezao migrante do lokacije u mjestu Dragočeva.

U optužnici se navodi da je nakon toga od ilegalnih migranata tražio novac u iznosu od 1500 eura, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH. Skupina ilegalnih migranata, prikupila je iznos od 1200 eura, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažirao optužene Branislava B. i Vladimira M., te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova.

Optuženi Bogoljub D. je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažno izvješće da je skupina migranata odvraćena od ulaska u BiH.

Vozila sa ilegalnim migrantima, otkrivena su tijekom policijske kontrole u blizini Foče.

Optuženi se terete da su počinili:
- optuženi Bogoljub D. kazneno djelo - 'Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata' iz članka 189.a KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom - 'Krijumčarenje ljudi' iz članka 189, kao i kazneno djelo - 'Primanje dara i drugih oblika koristi' iz članka 217. KZ BiH.

- Optuženi Branislav B. i Vladimir M. kazneno djelo - 'Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata' iz članka 189.a KZ BiH, a sve u vezi sa kaznenim djelom - 'Krijumčarenje ljudi' iz članka 189. KZ BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i dva stručna vještaka, te prilaganjem više desetaka dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

www.pogled.ba