Fra Mile Babić: "Najgore je što mislimo da su neprijatelji izvan nas, neprijatelji su unutar"

Objavljeno 15.10.2021. 19:24, Kategorija Novosti

Fra Mile Babić, profesor na Teološkom fakultetu u Sarajevu gostovao je u Jutarnjem programu Radio Rame. Fra Mile je rođen u Družinovićima koje uvijek posebno ističe i s kojima se ponosi iako je kao mlad otišao iz Rame. 

Osnovnu školu završio je u Prozoru 1961, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom 1965. Te je godine stupio u Franjevački red. Za svećenika je zaređen 1973. u Wattensu kraj Innsbrucka u Austriji. Studij filozofije i teologije pohađao u Sarajevu, Zagrebu i Innsbrucku, doktorat iz teologije obranio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1987), a doktorat iz filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (2009). Diplomirao je povijest jugoslavenskih književnosti i hrvatsko-srpskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (1978). Od god. 1977. profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i dekan (2006-12).

S fra Milom smo razgovarali o njegovom odrastanju kada je posebno objasnio kako je imao dva kuma, Hrvata koji mu je bio kršteni i muslimana koji mu je bio "šišani".

Pitali smo ga i o povijesti Prozor-Rame, odnosno detaljnije oko kralja Tvrtka te četničkih pokolja u Rami. Dotaknuli smo se i politike u vrijeme Jugoslavije i komunizma, Daytonskog mirovnog sporazuma te ulozi Katoličke Crkve u BiH. 

Kazao je i o napadu koje je doživio od strane četničke paravojne formacije "Beli orlovi" u vrijeme rata u Sarajevu kao i o vremenu kada nije bio poželjan u BiH. Govorio je i što misli o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, Herceg-Bosni te Željku Komšiću.  

 
fra_mile_babic_2.jpeg

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing