Putin oštar prema Zapadu: Za energetsku krizu krivi ste vi i vaša ‘zelena politika’

Objavljeno 18.10.2021. 07:52, Kategorija Novosti

Rast cijene plina zbog kojeg su računi porasli za kućanstva i industriju sveden je na nedostatak proizvodnje električne energije, a ne zato što Rusija na neki način smanjuje zalihe, rekao je predsjednik Vladimir Putin, piše RT.

Putin je rekao da je pad proizvodnje iz vjetroelektrana značio rast cijena električne energije, što je imalo snažan učinak na potražnju za plinom. Vjetar čini sve veći udio u europskoj proizvodnji energije, posebno na zapadu kontinenta, nastavio je ruski predsjednik.

“Rast cijena plina u Europi bio je rezultat nedostatka električne energije, a ne obrnuto”, inzistirao je predsjednik.

Putin je nastavio optuživati ​​zapadne čelnike da “pokušavaju prikriti vlastite pogreške”, nakon niza tvrdnji da je situacija takva jer Rusija uskraćuje zalihe. Dodao je da se “odgovarajuća analiza situacije često zamjenjuje praznim političkim sloganima”.

Prema riječima ruskog predsjednika, iznimno duga zima iscrpila je zalihe energije kontinenta i poremetila cijene. Sada je u igri “nevidljiva ruka tržišta”, rekao je Putin.

U nekim su zemljama posljednjih dana cijene plina porasle za čak 250%, pri čemu se udarni učinak osjeća u industriji. Vlasnici kuća također se suočavaju s većim računima za grijanje jer se zima brzo približava. Nekoliko energetskih kompanija u Velikoj Britaniji, koje su zabilježile neke od najoštrijih povećanja, stupile su u pregovore s vladom kako bi ih spriječile da potencijalno propadnu.

Prošlog je mjeseca Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao da državna energetska tvrtka Gazprom već ispunjava sve svoje ugovore i da nijednom kupcu nije uskraćena isporuka. Prema njegovim riječima, “nitko nema osnova tvrditi drugačije”, a tvrtka se priprema za sklapanje novih poslova i povećanje količine koja teče prema zapadu.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing