U nesreći u Bugarskoj poginula cijela obitelj, među njima i četverogodišnji blizanci

Objavljeno 23.11.2021. 16:01, Kategorija Novosti

U TEŠKOJ prometnoj nesreći u Bugarskoj poginulo je 45 ljudi. 

Među njima je i cijela obitelj Ahmeti iz glavnog grada Sjeverne Makedonije - Skoplja.

Albanski Top Channel javlja kako su poginuli otac Avni (36), majka Xhihan (35) te blizanci Alban i Luan (4). 

Najmanje 45 osoba, uključujući 12 djece, poginulo je u autobusnoj nesreći na bugarskoj autocesti, a većina stradalih bili su etnički Albanci iz Sjeverne Makedonije, naveli su utorak dužnosnici.

Sedmero putnika koji su iskočili iz gorućeg autobusa prevezeno je u bolnicu Pirogov u bugarskoj prijestolnici Sofiji i u stabilnom su stanju, navelo je bolničko osoblje. Zadobili su opekline, a jedna osoba je slomila nogu. 

Najsmrtonosnija autobusna nesreća u povijesti Bugarske

Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je poginulo 45 osoba u najsmrtonosnijoj autobusnoj nesreći u povijesti te balkanske zemlje. 

Privremeni ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov rekao je da su tijela bila zbijena i potpuno spaljena. "Prizor je zastrašujuć, zastrašujuć, nikada nisam vidio ništa slično", rekao je Raškov novinarima na mjestu nesreće. 

Uzrok nesreće nije još utvrđen, ali čini se da je autobus udario u ogradu na autocesti prije ili nakon što se zapalio, rekli su bugarski dužnosnici. 

Nesreća se dogodila na autocesti Struma tridesetak kilometara zapadno od Sofije oko 2 sata u noći po lokalnom vremenu, navode. 

Skupina turista vraćala se u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, nakon što su proveli vikend u Istanbulu. 

"Ogromna tragedija"

Šef bugarske istražne službe Borislav Sarafov rekao je da su četiri autobusa makedonske putničke agencije ušla u Bugarsku iz Turske u ponedjeljak navečer. 

"Ljudska pogreška vozača ili tehnički kvar dvije su prvotne verzije nesreće", rekao je Sarafov. 

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je novinarima u Sofiji da je ovo "ogromna tragedija" i izrazio sućut obiteljima stradalih. 

Zaev je rekao da su među putnicima svi iz Sjeverne Makedonije, ali čini se da su među njima bili po jedan srbijanski i belgijski državljanin. Nije poznato jesu li oni među stradalima ili ozlijeđenima. 

Zaev je rekao da je razgovarao s jednim od sedmero preživjelih koji mu je rekao da su putnici spavali kad ih je probudio zvuk eksplozije. Preživjeli putnik je dodao da su putnici sa stražnjih sjedala uspjeli razbiti prozor i iskočiti iz autobusa. 

Neki ne znaju jesu li im obitelji bile u tom autobusu

Premijer je rekao da su putnici bili iz različitih zajednica u Sjevernoj Makedoniji, zemlji s dva milijuna stanovnika koja graniči s Bugarskom i dom je albanskoj etničkoj manjini. 

Etnički Albanac Osman (31) rekao je Reutersu u Skoplju da je s bratom i sestrom posjetio ured putničke agencije kako bi saznali informacije o svojim roditeljima. 

"Ne znamo jesu li bili u tom busu, nemamo informacije o njima. Agencija se ne javlja na telefon, možda ćemo morati ići u Bugarsku", rekao je.

Albanska ministrica vanjskih poslova Olta Xhacka rekla je da su putnici bili pripadnici zajednice etničkih Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. 

"Velika tuga zbog 45 izgubljenih života Albanaca iz Sjeverne Makedonije u tragičnoj nesreći u Bugarskoj", napisala je Xhacka na Twitteru.

Veleposlanik: Jedan od ozlijeđenih u Bugarskoj državljanin je Srbije

Veleposlanik Srbije u Bugarskoj potvrdio je u utorak beogradskim medijima da je među ozlijeđenima u teškoj prometnoj nesreći u Bugarskoj i državljanin Srbije iz Preševa te da je smješten bolnicu u Sofiji i nije životno ugrožen.

Srbijanski veleposlanik Željko Jović rekao je za Radio-televiziju Srbije da će ozlijeđenog Ljuljzija Sulejmanija iz općine Preševo na jugu Srbije posjetiti tijekom popodneva.

On je ranije danas u prvom komentaru teške prometne nesreće za RTS rekao kako se pretpostavke da među nastradalima ima i građana Srbije dovode u vezu s činjenicom da je agencija koja je organizirala putovanje na svom popisu imala i imena stanovnika Srbije.

Jović je objasnio da su u koloni bila četiri autobusa istog prijevoznika, ne isključivši mogućnost da je na posljednjem odmorištu "moglo doći do razmjene putnika i prelaska iz jednog autobusa u drugi".

"Broj žrtava može biti i manji i veći jer su žrtve izgorjele do neprepoznatljivosti i jedini mogući način da se identificiraju bit će DNK analiza", rekao je Jović.

index.hr 

 

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing