Ministarstvo preporučuje: Prekid poslova na otvorenom od 12 do 16 sati

Objavljeno 20.06.2022. 15:47, Kategorija Obavijesti

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriju ovog bh. entiteta, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama.

Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vremenska prognoza
Pretraga

Marketing