Bolnica u BiH umjesto medicinskih nabavila maske za varenje

Objavljeno 02.07.2022. 10:00, Kategorija Novosti

Ravnatelj bolnice "Sveti Apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić optužen za nesvjestan rad u službi, a u vezi s nabavkom medicinske opreme tijekom pandemije virusa korona u RS, samoinicijativno je isplatio štetu od 82.320 KM pričinjenu proračunu grada Doboj, tako što je uradio reprogram svog kredita i uplatio navedeni iznos.

Potvrđeno je to na ročištu Gajiću na kojem su pročitani detalji sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio s Republičkim javnim tužiteljstvom i pristao na 10 mjeseci zatvora.

On je optužen da je proveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i Javne ustanove „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavijesti o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM s PDV-om.

Dodaje se da je optuženi, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umjesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio proračun grada Doboja za 82.320 KM. Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cijene.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio s agencijom "Travel 4 fun" d.o.o Banja Luka, koja nije ispunjavala kvalifikacijeske uvjete za sudjelovanje u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

"Umjesto ugovorene medicinske robe, isporučena je nemedicinska roba. Umjesto zaštitnih odijela isporučena su odijela bez adekvatne zaštite i deklaracije, a umjesto profesionalnih zaštitnih naočala, naočale za varenje", kazala je republička tužiteljica Sanja Tadić - Stojisavljević.

Ukoliko Okružni sud Banja Luka prihvati sporazum i Gajić bude osuđen, ovo će biti prva presuda u aferi “korona ugovori”. Republičko javno tužiteljstvo još uvijek vodi istragu protiv bivšeg ravnatelja Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih koji se također sumnjiče za brojne zlouporabe u postupcima javnih nabavki tijekom pandemije.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević je za 18. srpnja zakazao ročište za razmatranje sporazuma.

"Ovo je prvi postupak iz tzv. 'korona predmeta' koji se odnose na sumnje u visoku korupciju tijekom pandemije virusa korona u RS. Osuđujuća presuda u ovom predmetu, bila bi značajna Tužiteljstvu za drugi postupak koji će uslijediti", kazala je republička tužiteljica Sanja Tadić – Stojisavljević.

Ona je navela kako se u predmetu Gajić dogodila “neubičajena situacija”.

"Tužiteljstvo se, prije zaključenja sporazuma, obratilo zakonskom zastupniku Grada Doboja, Pravobraniteljstvu RS (sjedište zamjenika u Doboju), u vezi s izjašnjenjem o naknadi štete prouzrokovane ovim kaznenim djelom. Od njih smo primili dopis u kojem su podnijeli prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva. Nakon toga su dostavili novi podnesak u kojem ga povlače”, rekla je Tadić – Stojisavljević.

Ispostavilo se da je Gajić sam isplatio pričinjenu štetu od 82.320 KM, a uplatnicu je donio i na sud.

Potvrdio je to i njegov branitelj, odvjetnik Siniša Mikić.

“U ovom djelu nije bilo koruptivnog elementa. Svjedoci su potvrdili da nitko nije tražio i uzeo novac. Gajić je od početka inzistirao da, ukoliko se utvrdi šteta, obešteti gradski proračun. Odmah je uradio reprogram svog kredita i opteretio se dugom, da bi vratio novac”, kazao je Mikić.

Gajić se neposredno nakon puštanja iz pritvora, u fazi istrage, vratio na mjesto ravnatelja dobojske bolnice, a inače je i odbornik u Skupštini grada Doboja.

“Apsurdno je i da je on instruktor mnogim institucijama za postupke javnih nabavki. To mu je uža oblast iz magisterija”, kazao je u sudu njegov branitelj prenosi Mondo.ba.