DORH pokrenuo novu istragu protiv Zdravka Mamića i još dvije osobe

Objavljeno 02.07.2022. 12:07, Kategorija Novosti

DORH je priopćio da je pokrenuta istraga protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1977. i 1959.). Kako navode, istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da su prvookrivljenik i drugookrivljenica počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te zbog osnovane sumnje da je trećeokrivljenik počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Neslužbeno se doznaje da se istraga odnosi na Zdravka Mamića, Igora Kodžomana i Vlatku Peras. Istraga je nastala iz svjedočenja tijekom suđenja u aferi Via SMS u kojoj su pravomoćno osuđeni Franjo Varga i Blaž Curić, prenose hrvatski mediji.

"Postoji osnovana sumnja da su tijekom 2018. godine u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave jednog sportskog kluba iz Zagreba, i drugookrivljenica kao članica uprave kluba zadužena za opće poslove među kojima je i odjel nabave; te oboje ovlašteni voditi poslove tog kluba i postupati s pozornošću dobrog gospodarstvenika i uvijek djelovati u interesu kluba; postupili protivno svojim dužnostima, a na inicijativu i prethodno traženje trećeokrivljenika, tadašnjeg savjetnika uprave kluba.

Sumnja se da su prvookrivljenik i drugookrivljenica, na traženje trećeokrivljenika, odobravali trećeokrivljeniku narudžbe i plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret financijskih sredstava kluba. Osnovano se sumnja da je drugookrivljenica odobravala narudžbe, dok je prvookrivljenik svojim potpisom, na teret novčanih sredstava kluba, odobravao plaćanja razne tehničke i druge robe, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe kluba već za potrebe trećeokrivljenika", stoji u priopćenju DORH-a.

DORH navodi da se sumnja da je sportski klub zbog radnji okrivljenih oštećen za ukupni iznos od 597.953 kune, dok je trećeokrivljeniku pribavljena nepripadna imovinska korist u navedenom iznosu, javlja Jabuka.tv.