Skoro svi trgovci u Njemačkoj planiraju podizati cijene hrane

Objavljeno 02.07.2022. 12:52, Kategorija Novosti

Potrošači u Njemačkoj morat će pri kupovini hrane još dublje posegnuti u džep u sljedećim mjesecima, budući da gotovo svi trgovci planiraju ponovo podići cijene, objavio je institut ifo pozivajući se na rezultate istraživanja.

Indeks koji mjeri očekivanja cijena u sektoru prodaje hrane porastao je u lipnju na 98.9 od maksimalnih 100 bodova, istaknuo je njemački institut.

I većina ispitanika u drugim maloprodajnim sektorima očekuje više cijene, što se očitovalo u rastu indeksa za 3.1 bod, na 78.6 bodova.

"To znači da će stopa inflacije za sada vjerojatno ostati visoka", rekao je ekonomski stručnjak ifo-a Timo Wollmershäuser.

Ipak su se pojavile naznake da bi se tijekom godine mogla postupno smanjiti, dodao je ekonomist istaknuvši očekivanja nižih cijena u industriji, građevinarstvu i veleprodaji. Izuzetak je uslužni sektor, u kojem su očekivanja cijena nepromijenjena, napominje.

Upravo je dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane, uz cijene energije, bio glavni pokretač skoka inflacije u eurozoni u lipnju na rekordnih 8.6 posto, prema objavljenim procjenama Eurostata.

Cijene svježe hrane porasle su u lipnju u zoni primjene zajedničke europske valute 11.1 posto, a cijene energije 41.9 posto, izračunao je europski statistički ured.