Konzulica BiH u Frankfurtu od njemačkih vlasti tražila odbacivanje “nakaradnog i neustavnog prijedloga visokog predstavnika”

Objavljeno 25.07.2022. 15:07, Kategorija Novosti

Višnja Lončar, generalna konzulica BiH u Frankfurtu koja Željka Komšića oslovljava s “moj predsjednik” ne prestaje nizati skandale i sramotiti državu koju predstavlja, ali i diplomatsku profesiju u cjelini, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ona je, naime, poslala otvoreno pismo vlastima Njemačke s ciljem da se, kako kaže, “odbaci ovaj nakaradni i neustavni prijedlog visokog predstavnika” (o izmjenama Izbornog zakona, op. hms).

Na ovaj skandal na Twitteru je reagirao Lučijano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu.

“Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima jasno je definirana uloga i mandat generalnog konzula tj. šefa konzularnog predstavništva. Pisati ovakva otvorena pisma vlastima države primateljice je u najmanju ruku skandal. Kako će Veleposlanstvo BiH objasniti ovakvo postupanje?”, napisao je Kaluža na Twitteru referirajući se na tweet Siniše Pepića koji je prethodno podijelio vijest o otvorenom pismu Višnje Lončar.

Zanimljivo, kada smo pokušali pogledati sadržaj cijelog pisma koje je njemačkim vlastima poslala Lončar isto nismo mogli učiniti.

Naime, na portalu Hayat.ba, na kojemu je prvotno objavljena vijest naslovljena “MOLIM VAS,ODBACITE OVAJ NAKARADNI I NEUSTAVNI PRIJEDLOG VISOKOG PREDSTAVNIKA: KONZULICA VIŠNJA LONČAR UPUTILA OTVORENO PISMO VLASTIMA NJEMAČKE” ova vijest više ne postoji jer je izbrisana tako da nismo mogli pogledati cijelo pismo.

Prije samo mjesec dana Lončar se našla u središtu još jednog diplomatskog skandala o čemu je HMS ranije pisao.

Podsjećamo, ona je državljane BiH koji žive Njemačkoj pozvala da iziđu na “historijske izbore” te da podrže “građansku opciju.”