BiH zatražila pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara

Objavljeno 26.07.2022. 13:25, Kategorija Novosti

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja s kojima Bosna i
Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije .

Na ovaj način Vijeće ministara BiH dopunilo je prošlotjednu odluku kojom je zatražio od Republike Hrvatske međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) s posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH iz zemlje i zraka uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području općine Posušje – Nacionalni park Blidinje, te područja Parka prirode Sutjeska.

Požare u BiH iz zraka gase helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog zrakoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara bit će objavljena u ”Službenom glasniku BiH”, a vrijedit će dok traje opasnost od požara, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.