Blagdan sv. Klare proslavljen kod Klarisa u Brestovskom

Objavljeno 11.08.2022. 13:45, Kategorija Novosti

Samostan sestara klarisa u Brestovskom kod Kiseljaka proslavio je u srijedu 11. kolovoza blagdan nebeske zaštitnice svete Klare Asiške. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, u koncelebraciji sa župnikom fra Mirkom Majdandžićem i drugim župnicima i svećenicima ovoga kraja.

Uz svetu misu dvije mlade sestre Janja Dragičević iz Čapljine i sestra Brigita Bošnjak iz Rame položile su doživotne zavjete.

Mons. Marko Semren je u prigodnoj propovijedi govorio o doživotnom redovničkom zavjetu. U franjevaštvu se sve radi o doživotnom iskustvu. Sveta Klara je posvetila svoj život molitvi. Sestre koje su se zavjetovale žele se poistovjetiti sa Kristom. Činom zavjeta sestre su sebe predale Bogu i njen gospodar je sam Bog. Slavljenicama je poželio da uz božju pomoć prigrle siromašni način života svete Klare.

Nakon misnog slavlja vjernicima su podijeljeni tradicionalni blagoslovljeni kruščići. Na Misi je radosno svirao i pjevao bend mladih „El Shaddai“ s Bistrika u nazočnosti velikog broja vjernika.

Druženje je nastavljeno uz pjesmu i okrepu u župnom dvorištu. Također, sestre klarise ugostile su sve svećenike, novake, bogoslove, redovnice u svojoj dvorani za ručkom i druženje je nastavljeno u lijepom ambijentu.

Sveta Klara Asiška suvremenica je sv. Franje Asiškog. Klara potječe od plemićkih roditelja i kao mlada žena primljena je u Franjevački red, uvelike protiv želje obitelji, koja je htjela da se uda. Po Franjinom je primjeru zavoljela život u siromaštvu te se 1212. godine zatvorila u strogi klauzurni samostan sv. Damjana pored Asiza. Franjo je sam svojim rukama taj samostan obnavljao. Klara je, dakle, uz pomoć sv. Franje, utemeljila drugi franjevački red kojeg tvore Sestre klarise. Često ju nazivaju “biljčicom sv. Franje”, što je zaista i bila.

Samostan klarisa u Brestovskom utemeljen je 11. lipnja 1989. godine. Došle su četiri sestre iz splitskog samostana “Sv. Klare” da nastave djelo svoje svete Utemeljiteljice. Duhovnost klarisa je živjeti u šutnji, kontemplaciji i klauzuri ali ipak u ljubavi prema čovjeku jer se žrtvuju za njega i Bogu preporučuju potrebe svih ljudi. Samostan je smješten oko 8 km od Kiseljaka u župi “BRESTOVSKO”. Iako je od utemeljenja prošlo preko 30 godina njegov opstanak je prokušan u prošlom ratu kad su sestre herojskom hrabrošću u zapaljenom samostanu, oslonjene samo na Božju pomoć, ostale da čuvaju ovo sveto ognjište, a tako i mnoge granate nisu ih smele. U ovom kratkom vremenu samostan su posjetile mnoge poznate osobe, a pismena korespondencija je s prijateljima po većem dijelu svijeta. I tako, zatvorene bez buke, cijelom svijetu šalju poruku o vrijednosti života koji je samo u Bogu, s Bogom, a za brata čovjeka. U samostanu se trenutno nalazi 11 sestara klarisa.

Sestrama klarisama čestitamo patron, a svima onima koji slave imendan želimo mir i Božji blagoslov.Piše:Kiseljak.info