Lijepa priča iz Prozor-Rame: Svećenik na službi u Vatikanu s ocem popravio krov džamije

Objavljeno 07.09.2022. 13:33, Kategorija Novosti

Lijepa priča dolazi iz malog mjesta Šćipe kod Prozora-Rame. Naime, predulaz Skenderpašine džamije u ovom naselju duže vrijeme je prokišnjavao, a pokušaji da se to sanira nisu urodili plodom.

Međutim, pojavio se jedan dobročinitelj Slavko Jurić, koji je, sa sinom Brankom, svećenikom koji je na službi u Vatikanu, popravio krov. Ovo je za „Avaz“ kazao Selvedin ef. Imamović, imam u Šćipama.

- Radi se o staroj džamiji. Mi smo naknadno sagradili predulaz koji nije bio baš dobro urađen. Prokišnjavao je. To je vidio i Slavko Jurić, koji je prije tri godine dolazio u selo, gdje ima kuću. Nešto smo pričali po pitanju ovog predulaza i on se sam ponudio da donese materijal iz Austrije, koji je preskup, i rekao da ne radimo ništa. Tako se desila korona koja je usporila te radove - kaže ef. Imamović.

Dodaje kako je prošli mjesec, zahvaljujući Slavku i njegovom sinu Branku, urađen prvi premaz krova, a u ponedjeljak drugi. Krov je sada osiguran i nema straha od prokišnjavanja.

- S Brankom, sinom Slavka, u lijepim sam odnosima. Kad god je u ovom kraju, svratim ja kod njega na kavu, on kod mene, tako da imamo lijepu suradnju. Ovim činom poslana je lijepa priča u javnost, pogotovo jer kod nas, u Prozoru, još ima dosta tih usijanih glava - govori ef. Imamović te ističe kako su u obitelji Jurić fini insani s kojima se može raditi i pričati.

Slavko se umirovio i trenutno živi u Prozoru-Rami.

- I tako su Jurići održali riječ i pokazali da je ova lijepa zemlja oduvijek imala i, uz Božiju pomoć, imat će dobre ljude, bez obzira na vjeru i naciju. Hvala Slavku i njegovom sinu, svećeniku Branku. Bog vas nagradio i dobro vam dao - kazao je ef. Imamović.

- Džamija je, prema nekim spisima koje imamo, stara stoljećima. Spominje se da je građena davne 1498. godine. Poslije agresije ona je malo obnavljana. Moram naglasiti da nije devastirana tokom rata, nego je od starosti počela propadati - kazao je Selvedin ef. Imamović.