Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u 96. godini života i 70 godini vladavine

Objavljeno 08.09.2022. 20:10, Kategorija Novosti

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini života i u 70 godini vladavine, priopćili su iz palače

Liječnici su već nekoliko dana bili zabrinuti za njezino zdravlje i preporučili su da 96-godišnja kraljica ostane pod liječničkim nadzorom, priopćila je u četvrtak Buckinghamska palača.

Svi članovi njezine uže obitelji obaviješteni su o krizi, rekao je njezin glasnogovornik, te su uz nju bila njezina dva nasljednika – Charles i William. Princ Andrew, princeza Anne i princ Edward i njegova supruga Sophie doputovali su helikopterom kraljevske obitelji, te sletjeli u dvorište škotskog doma Elizabete II, javlja Daily Mail.

Izuzetno rijetka izjava

Kraljevski glasnogovornik rekao je ranije tijekom četvrtka: ‘Nakon daljnje procjene jutros, kraljičini liječnici zabrinuti su za zdravlje Njezinog Veličanstva i preporučili su da ostane pod liječničkim nadzorom.”

Queen Elizabeth reported to be under medical supervision

Navečer je došla obavijest da je Elizabeta II preminula.

Izjava o kraljičinom zdravlju izuzetno je rijetka, te je odmah sugerirala da je situacija vrlo ozbiljna. Nekoliko minuta prije glasnogovornikove izjave ujutro, novoj premijerki Liz Truss uručena je bilješka u parlamentu u kojoj se obavještava o razvoju događaja upravo dok je otkrivala svoje planove za ograničavanje računa za energiju za sljedeće dvije godine.

Gospođa Truss ujutro u četvrtak je rekla da će ‘cijela zemlja biti duboko zabrinuta zbog vijesti iz Buckinghamske palače’ dodajući ‘moje misli – i misli ljudi diljem našeg Ujedinjenog Kraljevstva – su u ovom trenutku s Njezinim Veličanstvom Kraljicom i njezinom obitelji’.

Nakon vijest o smrti kraljice pretpostavlja se da će ju naslijediti njezin najstariji sin Charles, ali to još nije službeno potvrđeno.

Tko je Elizabeta II?

Britanska kraljica Elizabeta II. ove je godine napunila 96 godina.

Rodila se kao princeza Elizabeta, bila je najstarija kći vojvode i vojvotkinje od Yorka i nikada se nije očekivalo da će postati kraljica. Njezin se život promijenio 1936. kada je njezin ujak, kralj Edward VIII abdicirao, otac joj je postao kralj George VI, a mlada princeza odjednom postala nasljednica.

Nakon tužne očeve smrti 1952. godine, princeza Elizabeta postala je kraljica Elizabeta II sa samo 25 godina, a ove godine proslavila je 70 godina na prijestolju – prvi put u britanskoj povijesti.

O kraljici

Britanska kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu ne zna za drugog vladara. Jedna je od najpoznatijih osoba na svijetu.

Sada ima 96 godina, ali donedavno je izvršavala svoje dužnosti. U novije vrijeme češće su uz nju bili najstariji sin i nasljednik, princ Charles (73), te unuk William.

Kraljičina popularnost u javnosti kontinuirano je visoka.

Prijestolonasljednica je postala slučajno.

Njezin otac postao je kralj Đuro VI. 1936. kada mu je stariji brat Eduard VIII. abdicirao kako bi se oženio dvostruko razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Tako je princeza popularno zvana Lilibet postala prijestolonasljednicom.

U dobi od 19 godina tijekom 2. svjetskog rata postala je vojna mehaničarka i vozačica, osvojivši simpatije Britanaca.

S 21 godinom udala se za Philipa Mountbattena, sina grčkog princa.

Par je bio u posjetu Keniji kada je 6. veljače 1952. stigla vijest da joj je umro otac, čime je ona automatski postala novom vladaricom.

Sada je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i još 14 zemalja Commonwealtha.

Iako je ona sama vrlo dobro ‘plovila’ kroz život, u kraljevskoj obitelji je bilo niz afera.

Tako je njezin sin Andrew, nedavno ostao bez kraljevskih funkcija jer je bio povezan s osuđenim seksualnim prijestupnicima Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Godinu 1992., sama kraljica je navodno prozvala „annus horribilis”, je se troje od njezine četvero djece razvelo, a u dvorcu Windsoru je izbio požar.

Zanimljivo je da nikada nije dala intervju.

Kao poglavar ustavne monarhije, politički je neutralna i iako tjedno razgovara s britanskim premijerima, kojih je za njene vladavine bilo 14, ti se razgovori smatraju privatnima.

Poznato je da voli životinje, pse i konje, te je donedavno i jahala.