Dodjelom zahvalnica i plaketa završen 15. Sajam "Dani šljive"

Objavljeno 20.09.2022. 15:50, Kategorija Novosti

15. Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2022." završio je dodjelom plaketa i zahvalnica uz tombolu. Sav novac od prodaje ulaznica otišao je za Udrugu "Djeca nade" Prozor-Rama, a kako smo doznali prodano je preko 1000 ulaznica. 

Sajam je i ove godine okupio najznačajnije proizvođače i prerađivače iz oblasti poljoprivrede, prehrane i turizma iz BiH i Republike Hrvatske.

Kroz sajam i ove godine su se povezivali poslovni ljudi, a zbog toga sajam i postoji. Svi su jako zadovoljni urađenim poslom, izlagači su se potrudili da se prezentiraju u najbolje svijetlu. 

Na sajmu "Dani šljive Prozor – Rama 2022.", dodijeljena su priznanja za sve sudionika koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove manifestaciji i što su unaprijedili poljoprivredu, prehranu i turizam u općini Prozor-Rami. 

Zahvalnice za poseban doprinos sajamske manifestacije dobili su JU Kulturno-športski centar Prozor-Rama, Policijska postaja Prozor-Rama, Ramske mažoretkinje i Srednja škola Prozor, dok su zahvalnice za suradnju i pomoć u realizaciji sajamske manifestacije dobili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru, generalni konzul gospodin Marko Babić,  kao i Turistička zajednica Grada Popovače i Grad Popovača.

Za medijsko pokroviteljstvo, zahvalnice su dobili Radio Rama i Ramski vjesnik, dok su za stručnu pomoć u organizaciji i realizaciji pratećih sajamskih programa nagrađeni Asad Jelešković i Miroslav Matošević. 

Plaketu za razvoj, unapređenje i promociju turizma u općini Prozor-Rama dobili su Agencija za lokalni razvoj općine Prozor-Rama i Veslački klub "Rama", a za doprinos razvoju poljoprivrede i poboljšanje životnih uvjeta na selu dobio je Šumski plod. 

Savez poljoprivrednih udruženja Jablanica, Udruga pčelara "Lipa" Popovača, OPG "Gučogorka", Stolačke delicije - Rusmira Čerkez, Uzgoj voća "Aronija Galić" i Mali ženski kutak Prozor-Rama dobili su plakete za asortiman poljoprivrednih proizvoda na sajamskoj manifestaciji. 

Plaketu za dizajn štanda na sajamskoj manifestaciji dobili su JU Kulturno-športski centar Prozor-Rama, Savjet poljoprivrednih udruženja Jablanica, Umjetničke slike - Marica Kolak, Udruga "Djeca nade" Prozor-Rama, Lovačko društvo "Vepar" i Ljekovito bilje "Latice".

Najbolji voćnjak zasađen kroz projekt revitalizacije voćnjaka šljive ima Šimun Nikolić iz Rumboka koji je na poklon dobio kacu za šljive. 

Plaketu za kvalitetu gastro ponude na sajamskoj manifestaciji dobili su SRTD "Ramske vode", Restoran "Matanovi dvori" i odjeljenje kuhara Srednje škole Prozor, dok su nagrade za izvorne ramske poljoprivredne i prehrambene proizvode dobili tradicijski i stari obrt - Vodenica Jurić, OPG Sabljo, OPG Milica i Zdravko Džolan i Udruženje pčelara "Maslačak".  

Za promociju ramskih starina i tradicionalnih zanata nagrađeni su JU Kulturno- športski centar Prozor-Rama i KUD Ramska tradicija, a plaketu za prezentaciju suvenira i starih tradicijskih zanata dobili su Axe Viking Stipe Pleić Flick, OR "Suvenir" Vitez i Luca Ramljak - Stara bila.


PLAKETE - LIKERI 

Zlatna plaketa 

Vodenica Jurić - liker orahovačka

Mirsada Tufer  – liker višnjevača

 

Srebrene plaketa 

Mirsada Tufer - liker orahovača 

 

Brončana plaketa 

Vodenica Jurić - liker višnjevača 

OPG Ramaprodukt - liker višnjevača 

BBZ "Narona" p. o. Jablanica - liker orahovača 

Stolačke delicije - liker orahovača 

 

PLAKETA – RAKIJE

Zlatne plakete 

OPG "Gučogorka" - rakija viljamovka

Ivan Tadić - rakija viljamovka

 

Srebrene plaketa 

Vodenica Jurić - rakija šljivovica

Dušan Davidović - rakija viljamovka

OPG "Gučogorka" - rakija jabukovača


Brončana plaketa

OPG "Gučogorka" - rakija šljivovica 

Stipo Jelić Exelencija - rakija šljivovica 

Stipo Jelić Tornjakuša - rakija šljivovica

Dušan Davidović - rakija jabukovača

Vodenica Jurić - rakija jabukovača 

Sajamske štandove, njih 50, krasile su izložbe proizvođača i prerađivača hrane i pića, ali i pratećih djelatnosti u poljoprivredi, kao i umjetnička djela i rukotvorine.

Osim šljiva i prerađevina - rakija, likera, džemova na sajmu se već godinama uspješno predstavljaju i proizvođači bobičastog voća, sakupljači šumskih plodova, ljekovitog bilja, proizvođači sira, kao i turistički resursi, jer je turistički potencijal ovog kraja velik.

U okviru sajma „Dani šljive“ održana su i okrugli stolovi - radionice iz oblasti poljoprivrede i turizma. 

Radionicu na temu "Plastenička proizvodnja  jagoda" održao je  Asad Jelešković, direktor županijske javne ustanove za prirodna područja, dok je druga radionica bila posvećena turizmu na temu "Turizam u destinaciji razvojne pretpostavke", čiji je predavač bio Miroslav Matošević, direktor turističke zajednice Srednjobosanske županije.

Tijekom izlaganja govoreći o uzgoju jagode Jelešković je naglasio da jagoda brzo stupa na rod i da je brz povrat investicije.  Važno pravilo za uzgoj jagode je veće ulaganje, veći prinos, veća dobit. Naglasio je da je uzgoj jagode vrlo rentabilan, s vrlo malim rizikom u proizvodnji.

Predstavljajući razvojne pretpostavke turizma u destinaciji, Matošević je predstavio analizu stanja u općini Prozor-Rama. Istaknuo je onaj dio koji se odnosi na općine, a to je mogućnost registiranja fizičke osobe u domaćinstvu, kao što imamo u našoj općini. Riječ je o malim objektima koji po njegovim riječima ne moraju imati uposlene niti fiskalnu kasu, ali ne smiju imati više od 20 mjesta. Objekt mora biti registriran isključivo na vlasnika. Nazočnim predstavnicima općine Prozor-Rama Matošević je predložio 3 ključna koraka, strateški dokument , osnivanje turističke zajednice i korištenje proračuna za financiranje turističkih proizvoda.

Među brojnim posjetiteljima sajma bila su i djeca iz osnovnih škola koji su s nastavnim osobljem posjetili izložbeni prostor sajam kao i djeca iz Dječjeg vrtića Ciciban. 

Medijski pokrovitelji sajma su Radio Rama i Ramski vjesnik. 

Po završetku sajma upriličena je i tombola, a glavnu nagradu Općine Prozor-Rama u iznosu od 200KM osvojio je Stipo Jelić iz Jaklića, i istu je darovao udruzi RDDP "Djeca nade" Prozor-Rama

sajam_sljive_2022_dan_drugi.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_2.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_3.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_4.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_5.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_6.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_8.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_9.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_10.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_11.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_13.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_14.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_15.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_20.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_22.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_24.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_25.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_27.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_28.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_29.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_30.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_31.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_32.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_33.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_35.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_36.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_37.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_38.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_39.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_40.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_41.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_42.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_43.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_45.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_46.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_47.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_50.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_51.jpgsajam_sljive_2022_dan_drugi_52.jpg