Članovi zajednica Cenacolo iz Međugorja svjedočili o ovisnosti o drogama

Objavljeno 15.11.2022. 15:18, Kategorija Novosti

Zajednica Cenacolo iz Međugorja održala je tribinu pod nazivom "Iz tame u svjetlo" u Domu kulture u Prozoru gdje su ljudi svih uzrasta, a posebno osnovnoškolci i srednjoškolci čuli svjedočanstva članova zajednica.

Patrick Šeman, Pavla Švenda, Kristina Večerić i Marijan Janković su bivši ovisnici koji su se uz pomoć Boga, molitve i zajednice Cenacolo vratili u istinski život. Na tribini su nazočili i roditelji bivših ovisnika koji sada zajedno sa svojom djecom rade na važnosti međusobne komunikacije, ljubavi i zajedništva u zajednici.

Prvi je o svom putu prema duhovnom ozdravljenju prisutnima je govorio Patrick Šeman, koji je kao dvogodišnjak usvojen u jednu imućnu austrijsku obitelj. Od bioloških roditelja je oduzet upravo zbog droge koju su mu i otac i majka konzumirala, a koja je i njega, 15-ak godina kasnije privukla.

patrick_seman_cenacolo.jpg

Patrick Šeman 

Svjedočanstvo Patricka Šemana - Zajednica Cenacolo

Pavla Švenda je navela kako je zbog teške obiteljske situacije krenula tražiti izlaz, a pronašla ga je na pogrešnom mjestu, među ljudima koji su koristili droge. Kao 20-godišnjakinja je zatrudnjela s mladićem koji je nekoliko mjeseci kasnije završio u zatvoru. Svi su joj savjetovali abortus, a i ona je jedino u tome vidjela izlaz.

pavla_svenda_cenacolo.jpg

Pavla Švenda

Svjedočanstvo Pavle Švende - Zajednica Cenacolo

I Kristina Večerić su obiteljski odnosi potaknuli na konzumaciju droge, koja ju je dovela do toga da je pokušala samoubojstvo. Tada je završila u bolnici na odjelu psihijatrije i tada je shvatila da je pala na dno. U zajednicu je ušla uz pomoć majke koja joj je bila najveća podrška.

kristina_veceric_cenacolo.jpg

Kristina Večerić

Svjedočanstvo Kristine Večerić - Zajednica Cenacolo

Posljednji je svjedočio Marijan Janković, koji je dugi niz godina bio teški ovisnik o drogama i alkoholu ali koji je uz pomoć laži vrlo dobro sve to krio. Nakon što je nekoliko puta pobjegao iz zajednice Cenacolo roditelji su ga istjerali iz doma. Pronašao je posao ali mu je uvijek nešto nedostajalo, pa se ponovno vratio u zajednicu. 

marijan_jankovic_cenacolo.jpg

Marijan Janković

Svjedočanstvo Marijana Jankovića - Zajednica Cenacolo

U muškoj kući zajednice Cenacolo u Međugorju svake subote u 13:30 sati održava se kolokvij na kojemu svi možete sudjelovati.

Povijest zajednice Cenacolo

Dana 16. srpnja 1983. godine, kada se Crkva spominje Gospe od Karmela, u jednoj ruševnoj i napuštenoj kući dobivenoj od grada na korištenje, u gradiću Saluzzo, pokrajina Cuneo u Piemontu na sjeveru Italije, časna sestra Elvira Petrozzi, danas poznata kao Majka Elvira, započinje sa Zajednicom Cenacolo. Odgovor je to Božje nježnosti na vapaj mnogih mladih koji, izgubljeni, izvarani i razočarani, traže radost i smisao života u lažnom blještavilu svijeta. Rađa se mjesto prihvata, ljubavi i služenja životu, mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti.

Majka Elvira prvobitno kani otvoriti samo jednu kuću, ali kao i obično Božji planovi veći su od ljudskih: mladi dolaze sa svih strana i traže da budu primljeni, želeći započeti novi život. Tako se tijekom godina kuće Zajednice Cenacolo, nazvane bratovštine, umnožavaju: najprije u Italiji, potom u Europi i naposljetku širom svijeta. Trenutno postoji 71 bratovština u 20 zemalja svijeta (Italija 25; Austrija 1; Bosna i Hercegovina 2; Hrvatska 7; Francuska 5; Engleska 1; Irska 1; Poljska 4; Portugal 1; Slovenija 1; Slovačka 1; Španjolska 2; SAD 4; Argentina 4; Brazil 5; Meksiko 1; Peru 2; Paragvaj ; Filipine 1; Afrika – Liberija 1).

U bratovštinama u Europi i Sjevernoj Americi prihvaćeno je oko tisuću osoba, među kojima je mnogo mladih s teškim teretom prošlosti, no sa željom u srcu da krenu u novi život slijedeći put Zajednice. U Latinskoj Americi uz nekoliko bratovština za mlade u problemima Zajednica je pokrenula i nekoliko misija za prihvat djece s ulice. U Africi je prije nekoliko godina pokrenuta naša prva misija za napuštenu djecu Liberije. Na mjestima gdje nas odvede ruka Božanske Providnosti želimo biti malo ali vidljivo svjetlo, znak nade koja se ponovo rađa, živo svjedočanstvo da smrt nema posljednju riječ.

tribina_zajednica_cenacolo_medjugorje_.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__2.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__3.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__4.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__5.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__6.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__7.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__8.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__9.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__10.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__14.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__16.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__17.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__18.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__19.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__22.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__35.jpgtribina_zajednica_cenacolo_medjugorje__36.jpg