Mostarski književnik Marijan Mandić u Prozoru predstavio svoj književni opus

Objavljeno 23.11.2022. 21:12, Kategorija Novosti

Opus svojega književnog stvaralaštva predstavio je večeras prisutnima u Domu kulture u Prozoru mostarski književnik Marijan Mandić. Publika je mogla uživati u izlaganjima njegovih djela, kao što su "Tranzicija", "Vojnik u pet odora", "Lipe mostarske", "Bljesak nade na mom otoku", "Krvava bjelopoljska poljana", "Ljetopis borbi i nada", "Plamen iznad bugojanskih šuma", "Lutalica". 

Osim autora, o njegovim knjigama govorio je, također mostarski književnik Stojan Golemac koji iza sebe ima napisanih 27 knjiga, dok 28. o hercegu Stjepanu Kosači ali s modernim elementima još čeka svoje tiskanje. 

Golemac je na promociji detaljno analizirao sve Mandićeve knjige, istaknuvši kako je svaka vrijedna čitanja jer su pisane o stvarnim ljudima i stvarnim događajima. U knjigama, samo pojedinim likovima su izmijenjena prava imena, dok su većina opisana s pravim imenom i prezimenom. Na kraju je posebno istaknuo kako bi se Mandićeva djela sigurno trebala pretočiti u film ili kazališnu predstavu. 

Autor Mandić je u svom izlaganju, na zanimljiv i humorističan način predstavio svoje knjige, svoje dugogodišnje stvaralaštvo, koje je počelo pisanjem dnevnika u bolnici 1993. godine nakon ranjavanja. Čim je u bolnici u Veloj Luci bio sposoban, uzeo je olovku u ruku i pisao. Dnevnički zapis je objedinio u knjigu pod nazivom "Bljesak nade na mom otoku". Posebno zanimljiva je bila i knjiga "Tranzicija" u kojoj je govorio o dogodovštinama bivših vozača, a u knjizi je koristio "šoferski ulični dijalekt". 

U planu ima još mnoštvo tema koje bi volio obraditi u svojim djelima, koje se posebno tiču povijest, a jedna od njih je Bugojanska skupina - Feniks 72. 

Svi koji su večeras nazočili promociji u Prozoru dobili su potpuno besplatno njegove knjige, a autor Mandić darovao je nekoliko primjeraka Franjevačkom samostanu Rama-Šćit i Gradskoj knjižnici u Prozoru gdje ih možete posuditi i naučiti i saznati nešto novo i zanimljivo o običnim ljudima sa zanimljivim pričama. 

O autoru:

Marijan Mandić rođen je 11. 11. 1964. g. u Mostaru. Osnovnu – pučku školu završio je u Prigrađanima i u Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu. Do Domovinskoga rata radio je kao srednjoškolski profesor u Mostaru u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi.

Domovinski rat (1991. - 1995.) provodi u obavljanju različitih dužnosti, zbog čega je odlikovan odličjima Republike Hrvatske: Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog križa, Spomenicom Domovinskog rata te medaljama Ljeto '95. i Oluja '95. Teže je ranjen u siječnju 1993. godine, zbog čega nosi trajnu invalidnost. 

Objavio je knjige: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mostar, 2010.), Lipe mostarske (Mostar, 2018.), Tranzicija (Mostar, 2020.). Upisao je doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek Povijest.

Doktorat, u kojem obrađuje vremensko razdoblje 19. i 20. stoljeća, je pred obranom. U rukopisu ima još nekoliko romana koji će svjetlo dana ugledati u skoroj budućnosti. Živi i stvara u Mostaru.

marijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_3.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_4.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_5.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_6.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_7.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_8.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_9.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_10.jpgmarijan_mandic_predstavljanje_knjiga_prozor_11.jpg